Kansantarinoita...

  • Kerrotaan, että Viitna on saanut nimensä 1700-luvun alussa silloin kuin Pietari Suuri sotajoukkoineen oli Virumaalla taistelemassa ruotsalaisten kanssa. Pietari Suuri oli nukahtanut korkean järeän männyn alla. Hän oli lähettänyt tiedustelijan männyn latvaan katsomaan oliko ruotsalaisia näkyvissä? Tiedustelija oli huutanut puusta Pietari Suurelle:" Vidno!". Se tarkoittaa "näkyy" venäjäksi. Siitä lähtien on sen paikan nimi virolaisittain Viitna ja kestikievarikin sai sen nimen.

  • Kerran pysähtyi siinä Katariina Suuri ajaessaan ohi Viitnan kestikievarin. Hän oli pyytänyt peiliä ja sitä ei ollut. Katariina Suurelle oli tuotu ämpärillinen vettä ja hän oli käyttänyt sitä peilin korvikkeena. Sen jälkeen oli hän lahjoittanut ison peilin. Se peili oli vielä 1800-luvun alkupuolella ollut kestikievarin seinällä..
legendid
  • Keskiajalla oli Viitnan järvien välissä Pyhälle Vitukselle omistettu kappeli. Pyhä Vitus suojeli kiertäviä muusikkoja, juoppoja, tuulenpieksijöitä, tanssitaudista kärsivät henkilöt ynnä muut. Kappeli oli kirottu. Kerrottiin että kun sinne menee äiti seitsemän pojan kanssa niin se kappeli vajoaa maan alle. Viitnalla kyllä asui sellainen perhe, mutta aina joku pojistaan jäi ulos odottelemaan.
Eräänä sunnuntaiaamuna ennen auringonlaskua oli kappelin ovi jätetty auki. Paikallisen kestikievarin omistajan kana seitsemän pojan kanssa meni sinne ja kappeli vajosikin maan alle. Nykyäänkin sillä paikalla voi varhain aamulla kuulla laulua ja kellojen sointia. Sitä kuulee vain se kenellä on moitteeton omatunto.
    
Viitnalla on ollut hallussaan jo pitkään virolainen ennätys. Missään muualla ei ole niin paljon kestikievaripaikkoja paikallista asukasta kohti kuin Viitnalla.